Ilmainen kitaransoitto-sivusto
SoMe

  Uutisia


 Säestäminen osa 2Kitaralla säestämisen harjoituksia osa 2

Ensimmäisellä kitaran säestämisen oppitunnilla opettelimme lukemaan säestysmerkintöjä sekä säestämään yksinkertaisten komppien voimin. Tältä sivulta löydät lisää harjoituksia, joiden avulla kehityt lisää säestäjänä.  

Mikäli nämä harjoitukset tuntuvat liian haastavilta, palaa edellisiin harjoituksiin takaisin, ja harjoittele harjoituksia aluksi hitaasti ja pikkuhiljaa hieman nopeammalla tempolla. Palaa sen jälkeen takaisin tänne. Lopulta ne kyllä sujuvat.      

Ensimmäisellä oppitunnilla harjoittelimme laskemalla neljään niin, että yksi tavu sanasta (esim. tavu Yk- sanasta Yksi) oli aina nk. kahdeksasosanuotti. Näissä harjoituksissa mukaan tulee myös 1/16 nuotteja. Käytännössä ne ovat siis puolet lyhyempikestoisia.  

Et tarvitse musiikin teorian tuntemusta soittaaksesi näitä harjoituksia, mutta suosittelen tutustumaan nuottien aikamerkintöihin jossain vaiheessa, jos ne eivät ole vielä tuttuja.  

Vaihtelun ja ennen kaikkea oppimisen vuoksi tämän sivun harjoituksissa käytämme sinulle uusia sointuja.   

Harjoittele jokaisella uudella soinnulla aina ennen kuin alat tehdä harjoitusta. Soita sointua niin pitkään, että se soi varmasti puhtaasti, eikä yhtään ylimääräistä ”tumps” ääntä kuulu. ”Kylmä harjoittele” sointuja, vaihtelemalla soinnusta toiseen, ilman pickaamista ja muista lepuuttaa käsiäsi, etteivät sormenpäät ja ranteet kipeydy. 


Jos jonkun soinnun soittaminen tuntuu kivuliaalta (mikä muuten on kyllä alkuun aika tavallista) lopeta heti ja tarkasta miten sen saa soitettua ilman kipua tai pidä yksinkertaisesti välillä taukoa!  Säestysharjoitus 2.1

Mikäli aikamerkinnät eivät olleet tuttuja, ei hätää; kuuntele harjoitusnäyte, niin asia selvää. Voit myös soittaa harjoitusnäytteen mukana. Se on erittäin hyvä tapa oppia pysymään mukana oikeassa nopeudessa, saada soinnut vaihtumaan oikeaan aikaan ja niin edelleen…     


   

Napsauta kuvaa.


Liikuta oikeaa kättä koko ajan ylös ja alas lyömällä tyhjissä kohdissa ”ohi” kielistä.    Säestysharjoitus 2.2

Tämä harjoitus on muuten sama kuin harjoitus 2.1, mutta nyt olemme vaihtaneet hieman sointuja uusien sointujen omaksumiseksi. Plektralla tai sormilla soitetaan aivan samoin kuin edelliessä harjoitukseessa. Kuuntele harjoitusnäyte ja soita vaikka mukana, kun olet valmis siihen.Napsauta kuvaa.


Säestysharjoitus 2.3

Jatketaan edelleen plektralla tai sormilla soittamista kuten edellä, mutta otetaan jälleen eri sointukuvio. Nyt soinnut ovat vanhoja tuttuja Am, G ja F. Ne ainoastaan soitetaan eri järjestyksessä. Seuraava järjestys on erittäin suosittu kevyessä musiikissa ja niinpä sointukuvio tai harjoitus todennäköisesti kuulostaakin tutulta.:) Napsauta kuvaa.

Säestysharjoitus 2.4

Tässä harjoituksessa harjoitellaan näppäily-kädellä alas, alas-ylös, alas-ylös, alas-ylös komppia. Soinnuiksi valitaan A-molli (Am) ja G-duuri (G). Esimerkkinäytteessä ne on soitettu sekä avo- että barrésoinnuilla. Toki niitä voi, ja niitä kannattaakin, harjoitella molemmilla tavoilla. Riippuu paljon esimerkiksi käytettävästä kitarasta (akustinen vai sähkö), sähkökitarassa käytettävästä soundista jne. mitkä soinnut sitten soveltuvat parhaiten mihinkin.       

        

Napsauta kuvaa.


Säestysharjoitus 2.5

Tässä harjoituksessa ikään kuin ”lyödään ohi” alaspäin mentäessä ja kieliä soitetaankin vasta, kun plektra tai sormet tulevat ylöspäin. Muuten ohjeet ovat kuten harjoitus 2.4:ssä

.                 


Napsauta kuvaa.Säestysharjoitus 2.6

Tällä kertaa soitamme poikkeavasti 3/4 tahtia, kun tähän mennessä kaikki harjoitukset ovat olleet 4/4 -tahtisia. 3/4 tahdissa ei lasketakaan neljään vaan kolmeen. Kannattanee kuunnella harjoitusesimerkki ja selvittää itselle miltä tällainen tahti-osoitus kuulostaa. Loppujen lopuksi kyse ei ole yhtään se vaikeammasta tahdista kuin mitä on jo aiemminkin käytetty.Napsauta kuvaa.

     
Hauskoja ja antoisia treenihetkiä!