Ilmainen kitaransoitto-sivusto
SoMe

  Uutisia


 Otteita/sointuja

    


Tältä sivulta löydät otetaulukon yleisimmistä perussoinnuista.      

Täällä on myös tulostettava otetaulukko, joka kattaa yleisimpiä kitaran avosointuja. Kitaran otteita  on olemassa tuhansia, ja saman soinnun voi ottaa monella eri tyylillä. Tästä ei kannata kuitenkaan ”masentua”, sillä alkuun pääsee muutamalla perussoinnulla – duuri-, molli- ja niin kutsutuilla seiska  (7) soinnuilla, jotka löytyvät alla olevasta sointutaulukosta.

Useissa rock- ja heavykappaleissa myös käytetään nk. voimasointuja, joten mikäli tunnet vetoa kyseiseen  tyylilajiin, kannattaa myös niitä tutkia ja harjoitella.

Voimasointujen lisäksi kannattaa ehdottomasti aloittaa muidenkin monikäyttöisten barre – sointujen opetteleminen. 


Napsauta kuvaa
Barre-soinnuista

Barre soinnuilla tarkoitetaan sointuja, joissa etusormella painetaan alas useampi kuoin yksi kieli  samaan aikaan koko otelaudan poikki. (Jos kieliä painetaan yhdellä kertaa 1-3 on tapana puhua ns. ”puolibarreesta”).  


Barre-otteet perustuvat puseimmiten avoimiin E- ja A-sointuihin, joissa etusormi toimii tavallaan  capona painaen kaikki kielet alas ja sitä myöten transponoiden eli tavallaan ”muuttaen sävellajia” ja  sointua eri sävelkorkeudelle.sävellajia” ja  sointua eri sävelkorkeudelle.

Miksi barre- ja puolibarre-otteet ovat tärkeitä?

Kun opit muodostamaan barre-otteita, pystyt käytännössä soittamaan lähes minkä tahansa soinnun. Barre- sointujen etu on nimenomaan siinä, että kun opettelet esimerkiksi F-duurin, F-mollin, Fsus4-soinnun,  F-maj7-soinnun sekä useita muita variaatioita F-soinnusta, osaat myös soittaa esimerkiksi vastaavan A-soinnun.

Perusidea on, että eri barre-sointuja (esim. F, G, A, C jne.) muodostetaan samalla vasemman käden  otteella – otetta ainoastaan siirretään ylös- tai alaspäin otelaudalla sen mukaan mikä sointu on  kyseessä.

Tästä syystä onkin tärkeää opetella kitaran 6. ja 5. kielen sävelet ulkoa, jonka jälkeen osaa muodostaa todella paljon sointuja!  


Barre-sointujen muodostaminen otelaudalla

Barre-otteita yksinkertaisimmillaan voi ottaa kahdella eri tapaa: joko painaen etusormella kaikki kuusi kitaran kieltä alas, tai painamalla 5 korkeinta (siis kielet A, D, G, H ja e). Riippuen kumpaa tyyliä käyttää, otteet näyttävät hieman erilaisilta.

Näillä sivuilla valikoissa ”Barre sointuja osa 1” ja ”Barre-sointuja osa 2” on esitelty sekä kuudennelta kieleltä soitettavia, että viidenneltä kieleltä soitettavia barre sointuja. (Todellisuudessa barre-otteiksi tai puoli-barre-otteiksi voidaan kutsua mitä tahansa sointuja, joissa painetaan enemmän kuin 1 kieli alas etusormella). Myös esimerkiksi G-, C- ja D-sointujen pohjalta muostetaan usein erilaisa barre-sointuja. Tällöin puhutaan monesti ns. CAGED-systeemistä.