Ilmainen kitaransoitto-sivusto
SoMe

  Uutisia


 SoittoasentojaAloitetaan ensimmäiseksi oikealla kitaran soittoasennolla. Se on tärkeämpää, kuin äkkiseltään saattaisi kuvitellakaan. Kitaran hyvän soittoasennon tulee tuntua luonnolliselta, rennolta ja mukavalta soititpa sitten istualtaan tai seisaaltaan. Käsien asentojen tulee tuntua luonnollisilta ja mukavilta. Jos asentosi on huono eli kitara vaikkapa roikkuu liian matalalla, kätesi joutuvat luonnottomiin asentoihin ja törmäät ongelmiin esimerkiksi yrittäessäsi soittaa hankalampia sointuja.


1 Rennosti istuminen


Kitara lepää oikealla jalalla (oikeakätisillä) ja molemmat kädet ovat luonnollisissa, rennoissa asennoissa. Tämä lienee yleisin tapa soittaa ei-klassista, rock, blues jne. kitaraa. Kuvan mukaisesti kitara lepää  oikean jalan päällä, niin että kylki tukee sitä.   Ole tarkkana, ettei kitara pääse liukumaan alaspäin, oma ryhtisi pysyy hyvänä, eikä otelauta missään nimessä käänny ylöspäin. Olen nähnyt todella usein oppilaiden kääntävän vaistomaisesti otelautaa ylöspäin, että he näkisivät minne kohti otelautaa käden sormet tulisi asettaa, kun esimerkiksi harjoitellaan uutta sointua. Tällöin käsi joutuu täysin luonnottomaan asentoon ja soittaminen vähintään vaikeutuu.   Kokeilemalla löydät parhaan asennon.


2 Klassinen soittoasento 


Klassisessa soittoasennossa kitara vaihdetaankin vasemmalle jalalle ja oikean jalan alla pidetään pientä koroketta, eli oikeaa jalkaa ja kitaran kaulaa nostaa reisi- tai jalkatuki. 


Perinteinen klassisen kitaran soittoasento on vakiintunut ja käytännössä kaikki klassisen kitaran soittajat pitävät kitaraa näin.  Tässäkin soittoasennossa asennon on tunnuttava luonnolliselta: kitara asetetaan syliin kehoa myötäilevästi ja pidetään se tukevasti, mutta rennosti niin, ettei otelauta pääse taaskaan kääntymään ylöspäin.    Tässä soittoasennossa ylettyy erinomaisesti kitaran kaulalle ja se auttaa kehittyneiden tekniikoiden soittamisessa. 


3 Seisten soitto   


Nyt kitaran hihna näyttelee tärkeää roolia, sillä kitara roikkuu olkapäällä olevan hihnan varassa. Säädä olkahihna siten, että voit soittaa mukavasti kaikkia kuutta kieltä. Muuten kitaran asento on kutakuinkin samanlainen kuin edellä käydyissä soittoasennoissa, missä istuttiin.  


Kaula osoittaa siis ylöspäin ja kitaran lapa on suunnilleen olkapäiden tasolla. Huomaa ettei kitara roiku liian alhaalla. Kokeile ja opettele kaikki kolme soittoasentoa heti alkuun. Jatkossa on taatusti hyötyä, että osaat ne kaikki. Soititpa sitten jatkossa millä asennolla hyvänsä.